Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Sherry: van diƫetwijn tot eetwijn

2015-03-07

Rehabilitatie van een klassieke wijn

Oudevrouwendrank, sherrydiëet, sherrycan, zoet en onaantrekkelijk, zo maar wat termen die bij de gemiddelde wijnliefhebber opkomen, als je het woord sherry laat vallen. En laat ik met de deur in huis vallen, daarmee doe je absoluut geen recht aan deze magistrale drank.

Veel van deze vooroordelen zijn ontstaan in de jaren '70, toen het sherrydiëet populair werd. De jerrycans met goedkope sherry waren niet aan te slepen. Ook werden en worden er speciale halfzoete en zoete blends gemaakt voor de Nederlandse en Engelse markt (denk aan Harvey's Bristol Ceam) die verre staan van de pure traditionele sherry's.

sherry, zo veel smaken ...

Sherry is er voor iedere wijnliefhebber, voor hen die van superdroog houden tot intens zoet (maar dan op een manier die rechtdoet aan de kwalieit van deze drank). De droge sherry's Fino (uit Jerez de la Frontera) en Manzanilla (uit Sanlucar) zijn uitstekende maaltijdbegeleiders. Leg ze voor het uitschenken goed koud weg en serveer ze daarna bij olijven, vis en vleeswaren. Tapas kan eigenlijk niet zonder deze soms wat zilte drank met intense smaak. De rijpere Amontillado gaat goed bij kazen en noten en de allerzoetste, de PX (gemaakt van de druif Pedro Jimenez, de anderen worden van Palomino gemaakt) gaat goed bij walnotenijs, chocolagerechten en andere gerechten met een diepe, volle smaak.

perfecte maaltijdbegeleider

Doe als de Andalusiërs, schenk sherry bij je maaltijd en er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Meer weten? Hier vind je alle mogelijke informatie over de diverse soorten sherry, de makers, de regio waar het vandaan komt, etc. In de winkel hebben we op dit moment een Fino en een Manzanilla in het assortiment, van het huis Rey Fernando de Castilla, een van de betere middelgrote huizen.