Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Roze zaterdag: over rosé

2015-08-01

Hoe rosé wordt gemaakt.

Tot nu toe zijn weinig van onze klanten geneigd om rosé te kopen. Waarom? Misschien omdat Nederland in de jaren '70 overspoeld werd door goedkope rosé d'Anjou. Het heeft daarna lang geduurd voordat roséwijnen weer serieus genomen werden door de liefhebbers van een goed glas. Dankzij deze zoetige wijnen was de reputatie in een klap onderuit gehaald. Niet terecht natuurlijk, want ook van deze wijn worden er goede én slechte versies gebotteld. Dus langzaam zien we de verkoop iets toenemen.

rood+wit=rosé?

Het komt nog steeds voor dat mensen denken dat rosé wordt gemaakt door witte en rode wijn bij elkaar te mengen. Dat is bijna nooit het geval. Alleen bij hoge uitzondering komt een rosé op deze wijze tot stand. De bekendste is champagne. Dat is binnen Frankrijk dan ook de enige herkomstbenaming waarin dit toegestaan wordt. De smaak van zo'n blend is ook anders dan van een echte rosé, omdat de manier waarop rosé's gemaakt worden, ook van essentiële invloed is op de uiteindelijke smaak van de wijn.

hoe maak je rosé?

Er zijn meerdere manieren om te komen ror een roze wijn, maar grofweg zijn er tegenwoordig twee methodes het meest gebruikt:
• korte schilweking
• saignée

Daarnaast wordt er nog wel eens rosé gemaakt door de rode kleurstof uit de vloeistof te filteren door middel van houtskool.

rosé door schilweking

De meest gebruikte methode is die waarbij de druiven eerst wat geperst worden, waarna het sap enige tijd krijgt om kleur- en smaakstoffen uit de schillen op te nemen. De duur hiervan hangt af van de gebruikte druivensoort en hoeveelheid smaak en kleur de wijnmaker wil hebben. Dit proces heet maceration.
Vervolgens worden sap en schillen van elkaar gescheiden door het te zeven of te persen, waarna de fermentatie kan starten. Hierbij wordt hetzelfde proces gevolgd als voor witte wijnen. Het schilcontact kan enkele uren duren voor druiven met veel kleurstoffen tot wel twee dagen voor heel licht gekleurde rode druiven.

saignée

Saignée betekent letterlijk 'gebloed'. Een gedeelte van het sap dat vanzelf uit licht gekneusde donkergekleurde rode druiven loopt wordt afgetapt nadat er een korte maceration heeft plaatsgevonden. Het resultaat is meestal een lichtere rosé, maar wel met meer smaak. Maar het achterblijvende sap en de schillen daarin zorgen er ook voor dat de rode wijnen die hiervan gemaakt worden ook veel geconcentreerder zijn. Dit proces heeft dus een dubbele functie.

van lichtroze tot donkerroze

Zoals uit de afbeelding bij dit blog al blijkt, kan een rosé zeer uiteenlopend gekleurd zijn. Van de bijna witte varianten uit bijvoorbeeld de Provence tot bijna lichtrood. Uiteraard speelt hierbij de gebruikte druivensoort een grote rol. Een pinot noir heeft bijvoorbeeld weinig kleurstoffen in de schil en zal een lichtere rosé opleveren. Maar ook de manier waarop de rosé gemaakt wordt, zoals hierboven beschreven, zal de kleur beïnvloeden. Dat betekent ook dat het karakter van de individuele wijnen heel verschillend kan zijn.

van rosé d'Anjou tot eetrosë

De populariteit van rosé d'Anjou heeft veel mensen wel bewuster gemaakt van het bestaan van rosé en tegelijk het imago voor lange tijd verpest. Wijnmakers zijn echter toch blijven zoeken naar mooie wijnen en er zijn daarom steeds meer interessante rosé's te vinden. Goede, maar eenvoudige, die én smaak én geur hebben, zoals bijvoorbeeld de corbières uit ons assortiment tot aan serieuze wijnen die het ook goed doen bij een maaltijd, zoals bijvoorbeeld de chiaratto van het Gardameer die we binnenkort weer op voorraad zullen hebben. Deze is uit vier druivensoorten samengesteld en is zo stevig dat die zelfs bij een herfstig paddestoelengerecht past.

kun je rosé bewaren?

De meeste handboeken zullen zeggen dat je rosé zo jong mogelijk moet drinken. Dat zal zeker gelden voor de eenvoudige terraswijnen. Maar een goed gemaakte kwaliteitsrosé zal over een of twee jaar ook nog steeds lekker zijn en misschien nog wel iets meer diepgang krijgen. Dus een jaartje extra op de teller kan in dat geval helemaal geen kwaad.
Dat er echter ook een rosé bestaat die je wel dertig jaar op kan leggen, zullen echter maar weinig mensen weten. De Côtes de Provence Cru Classé van de Clos Cibonne gemaakt van de zeldzame druif tibouren schijnt dat te kunnen. Niet alleen de rode wijn, maar dus ook de rosé! Zo zie je maar, de wijnwereld zit vol bijzondere verrassingen, als je wat verder kijkt.

Geniet!