Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Natuurwijnen....

2017-03-04

Veel stof voor discussie

De laatste tijd kom je steeds vaker de term 'natuurwijn' tegen, evenals vin nature, vin de nature of vin naturel. Vaak valt hierbij ook de term 'sulfietvrij'. Wat houdt dit allemaal in?

sulfietvrij

Om te beginnen, een 100% sulfietvrije wijn bestaat niet. Bij vergisting ontstaat altijd wat sulfiet. Kan dit kwaad? Nee, want het is maar heel weinig. Een wijnmaker kan er wel voor kiezen om sulfiet toe te voegen. Dat kan in verschillende stadia van het wijnmaakproces. Een goede wijnmaker zal echter alleen sulfiet toevoegen bij het bottelen. Dat stabiliseert de wijn en beschermt hem tegen spontane nagisting en beschadiging tijdens het transport. Een goede wijnmaker zal ook niet veel toevoegen. In elk geval minder dan de wettelijk toegestane hoeveelheden voor (biologische) wijnen.

natuurwijn

Een groeiende groep van biologische en biologisch-dynamische wijnmakers besluit om helemaal geen sulfiet toe te voegen. Naar hun mening komt hierdoor het terroir en de kracht van de druif het beste tot zijn recht. Zij noemen dit soort wijnen 'natuurwijnen'. Er is echter geen strakomlijnde definitie van natuurwijn en er bestaan ook geen wettelijke normen voor. Er bestaan dan ook verschillende opvattiing over de invulling.

geen toevoeging

Wijn maken lijkt zo simpel. Druivenstok in de grond, vruchten plukken, laten vergisten en voilà, je hebt wijn. Maar uiteraard is het niet zo simpel. De juiste druivensoort bij de juiste ondergrond en klimaat zoeken is nog maar het begin. Makers van natuurwijn zijn van mening dat je zo weinig mogelijk moet ingrijpen in het proces. Daarom werken ze biologisch of biologisch-dynamisch in de wijngaard, wordt er vergist met de eigen natuurlijke gisten uit de wijngaard en wordt er niet gefilterd of anderszins technisch ingegrepen tijdens het wijnmaakproces.

hygiëne

Over het wel of niet toevoegen van een weinig sulfiet zijn de meningen het meest verdeeld. Om in dit stadium een goede wijn te hebben is het van essentiëel belang dat er met de grootst mogelijke hygiëne gewerkt wordt in de kelder. Zo niet, dan kan de wijn al snel bederven of oxyderen. Ook kan een wijn zonder toegevoegde sulfiet tijdens transport kapot gaan. Vandaar dat sommige producenten bij het bottelen toch wat sulfiet toevoegen. Vooral bij witte wijn en zoete wijn. Rode wijn is vaak iets stabieler vanwege de tannine's.

echte smaak van wijn

Natuurwijnmakers zijn ervan overtuigd dat door deze manier van werken de wijn zijn maximale expressie krijgt en zijn ware aard toont. Tegenstanders beweren dat dit proces alleen maar geoxideerde azijn oplevert. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Biologische wijnen waren in den beginnen ook niet allemaal even goed. Het is ook een leerproces, niet alleen voor de wijnmaker, ook voor de wijndrinker. En zoals ook voor reguliere wijnmakers geldt, je hebt goede en je hebt slechte producenten. Het blijft dus de kunst die wijnen te zoeken die je goed bevallen. En dat hoeft niet altijd een makkelijke wijn te zijn. Natuurwijnen hebben vaak een duidelijk afwijkend karakter, daar moet je van houden, maar je moet het durven te doorgronden. Soms zul je daarbij teleurgesteld raken, maar soms zul je misschien ook een wauw-moment hebben.

De komende tijd zal ik me in ieder geval wat meer verdiepen in natuurwijnen. Wie er eens een wil proberen kan deze rode wijn uit de Penedès eens proberen.