Biologisch of ...
Producenten denken steeds meer na over de wijze waarop ze hun druiven verbouwen en wijnen produceren. Onder invloed van bv. de groeiende belangstelling voor een organisatie als Slow Food en de vele voedselschandalen oriënteren zich steeds meer producenten op een natuurlijker werkwijze die minder schadelijk is voor mens, dier en milieu. Sinds 2012 bestaat er een officiële Europese richtlijn voor biologische wijnen, tot dan toe bestond er alleen wijn op basis van biologische druiven. Een stap verder heb je nog de biologisch-dynamische wijnbouw.
Daarnaast heb je nog diverse andere keurmerken, weliswaar niet gecertificeerd via een organisatie als bv. Skal, maar waarbij de producenten zich wel aan stelregels houden die ten goede komen aan een meer natuurlijk wijngaardbeheer. Hieronder zijn wat keurmerken op een rijtje gezet.
Biotipico
Een italiaanse organisatie ontstaan in het hart van de Barolo. De aangesloten producenten hebben zich verplicht zich aan de volgende regels te houden:
• geen gebruik van kunstmest en werkend naar een reductie van in de grond aanwezige chemische substanties;
• geen gebruik van bladbemesters die stoffen bevatten zonder specifieke voedende waarde, zoals hormonen of andere additieven om de gezondheid van mens en omgeving te waarborgen.
• het toepassen van biominerale landbouw, waarbij kunstmeststoffen in de bodem worden vervangen door behandeling met alleen voedende functies.
Uitgebreidere informatie is hier te vinden.