Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Ark van de Smaak

2015-02-28

Uitzonderlijke wijnen verdienen een plaatsje in de eregalerij van Slow Food.

Slow Food is een internationale beweging die zich in zet voor lekker, puur en eerlijk eten, termen die intussen gekaapt lijken te zijn door grootmachten in de 'food'-business. Overigens doet 'food' me altijd meer denken aan voer dan aan voedsel....

Slow Food werd in 1989 opgericht. De grondleggers maakten zich ernstig zorgen over de ontwikkeling van ons dagelijks eten. Uniformisering, industrialisering, uitbuiting en de vernietiging van ons belangrijkste kapitaal, de aarde, bedreigden en bedreigen de enorme diversiteit van de wereldwijde culinaire tradities. Als enige organisatie op dit gebied verenigt Slow Food consumenten én producenten. De een kan niet zonder ander en alleen door samen op te trekken kun je een vuist maken.

Ark van de Smaak

Slow Food is op veel terreinen actief, internationaal, nationaal en lokaal. Dat varieert van erkend gesprekspartner zijn bij de Verenigde Naties tot de organisatie van een lokale proeverij. Maar een van de leukere projecten is de Ark van de Smaak. Daarin worden projecten opgenomen die zich onderscheiden op gebied van smaak, traditie, historie, productie- of teeltwijze of oorsprong. Bovendien dreigen ze ten onder te gaan door de dominante positie van de grootgrutters en industriëlen. Ook vele Nederlandse producten zitten in de Ark, waaronder kazen, vlees-, groente- en fruitrassen, vleeswaren, brood- en deegwaren én dranken.

wijnen in de Ark

Dranken.... Nee geen Nederlandse wijn in de Ark, maar er zitten wel degelijk wijnen in de Ark van de Smaak. Op dit moment hebben 26 wijnen de lijst gehaald. De meeste daarvan zullen bij de gemiddelde wijndrinker niet bekend zijn, maar vaste klanten van onze winkel zullen er in ieder geval twee herkennen: Roter Veltliner uit Oostenrijk en Georgische qvevriwijnen (amforawijnen). Ook Frühburgunder uit de Ahr zal hier en daar wel een belletje doen rinkelen. De komende tijd gaan we op speurtocht, dus we hopen in de nabije toekomst meer van deze wijnen te kunnen aanbieden.

Meer over de ruim 2000 andere producten in de Ark van de Smaak vindt je hier.