Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Bijzondere wijnmomenten

2015-03-21

Ouder is niet altijd beter

In de vorige eeuw hadden klassieke wijnen, zoals bordeaux, bourgogne en barolo veel vaker baat bij langere flesrijping. De gegoede burgerij of de adel had een wijnkelder. Daarin konden ze goed bewaard worden en zich in goede jaren ontwikkelen tot een grootse wijn. Persoonlijk heb ik een zeer aangename ervaring gehad met een heerlijke bordeaux uit 1934!

de tijden veranderen

Naarmate het fenomeen wijn drinken democratiseerde en ook de middenklasse zich steeds meer ging laven aan de vergiste druiven, begon er een en ander te veranderen. Ten eerste ging de productie omhoog. Door de invloed van de supermarkten kwam er steeds meer wijn uit alle hoeken van de wereld. En ... wegens gebrek aan een kelder in een vinexwoning en het ongeduld van de nieuwe wijndrinkers werd wijn steeds jonger gedronken.

sneller op dronk

Veel wijnmakers, ook in de klassieke gebieden, zijn daarom het vinificatieproces zo gaan aanpassen dat de meeste wijnen nu veel sneller op dronk zijn. Dat geldt zeker voor het supermarktkanaal. En laten we wel wezen, ook vroeger waren de meeste (land)wijnen uitsluitend voor consumptie in het jaar na de oogst.

Toch hebben veel mensen het idee dat alle -met name rode- wijnen beter worden van oudering. Dat dit niet altijd zo is, bewees de oude bourgogne die hier op de foto staat. Enkele jaren terug op een veiling gekocht, me iets te veel laten meeslepen in het spel van bieden en loven. De flessen Volnay uit 1971 zagen er bij het openmaken al niet zo veelbelovend meer uit. Lekkend, het niveau onder de hals gedaald.

Altijd proberen

Toch, gooi nooit een fles zo maar weg. Eerst proeven, want soms word je blij verrast. Niet in dit geval, de wijn was veel te oud geworden. Géén azijn, dat is wat velen verwachten. Het was nog steeds wijn, maar nauwelijks geur meer, doffe kleur en een zeer belegen, oxidatieve, over the top-smaak. Enerzijds boeiend, maar anderszijds toch niet lekker meer. Ik trek er nog wel eens eentje open in gezelschap dat het interessant vindt. Het blijft een bijzondere ervaring, maar het is ook de kunst op het juiste moment een wijn te consumeren. Een kunst die je moet leren met vallen en opstaan. Koop daarom minimaal 6 flessen van een potentiële bewaarwijn, dan kun je hem regelmatig proberen.