Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Diversiteit niet altijd wat het lijkt

2015-03-28

oftewel: de ene druif is de andere druif wel!

Als je als nieuwsgierige en avontuurlijke wijnliefhebber de etiketten leest, kom je al snel een enorme variatie aan druiven tegen. Cépages, variëteiten, zijn meer in de belangstelling komen te staan sinds supermarkten de bekende flesjes cabernet en sauvignon en dergelijke gaan verkopen. Enerzijds veroorzaakte dit een vernauwing van het blikveld van de consument. Anderzijds zie je ook in traditionele wijngebieden steeds meer de cepages vermeld worden. Vroeger werd gewoon geacht dat je wist welke druiven bij welke appellation behoorde. Nu wijn een bredere belangstelling kent, is niet bij iedereen die kennis meer aanwezig.

1368

In 2012 verscheen Wine Grapes. A Complete Guide do 1368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours. Hoewel de ondertitel doet vermoeden, geven ook de auteurs toe, dat er waarschijnlijk nog steeds nieuwe druiven ontdekt worden. Naar schatting bestaan er zo'n 10.000 varianten, maar van deze 1368 cépages worden tot op de dag van vandaag nog steeds wijnen gemaakt. Niettemin hebben Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz een zeer inspirerend boek gemaakt van maar liefst 1242 pagina's.

Maar ......

Het register van het boek kent echter veel meer vermeldingen dan 1368 variëteiten, even grof geteld namelijk maar liefst 8500! Maar één blik in het boek, laat zien hoe dit komt. Van verreweg de meeste zijn er wel synoniemen en/of benamingen in andere talen. Vooral bij die soorten die al een lange geschiedenis kennen, zoals bijvoorbeeld pinot (noir) en muscat blanc à petits grains. Alleen de laatste kent al meer dan 60 alternatieve benamingen, zoals brown muscat, gelber moskateller, temjanika of moscovitza. De auteurs hebben getracht van alle cépages de herkomst te herleiden door bronnenonderzoek, dna-analyses en alle andere middelen die ter beschikking stonden. De naam die gebruikt werd in het herkomstgebied van de betreffende druivensoort wordt in Wine Grapes gebruikt als dé naam voor de variëteit.

Zoeken in onze website

Vanaf het begin heb ik al geworsteld met de vraag hoe de druivenrassen te benoemen bij de wijnen op deze site. Pinot noir en/of spätburgunder bijvoorbeeld. Het gaat namelijk om dezelfde druif. In het ene geval zal echter eerder aan een Franse wijn gedacht worden, in het tweede geval aan een Duitse. Beide namen zijn bekend bij de liefhebbers en op beide zal gezocht worden.
Daarom heb ik besloten om de hoofdrassen (een van de 1368 uit Wine Grapes dus) in KAPITALEN in de database op te nemen en er in kleine letters het synoniem achter te zetten. Zo zie je bij port ineens TEMPRANILLO opduiken, want die steekt namelijk achter de tinta roriz, die er in kleine letters achterstaat. Beide zul je echter terugvinden, als je uitgebreid wilt zoeken. Eerst alle soorten in kapitalen, dan de overige.
Is het een goede oplossing? Ik hoor graag wat je als gebruiker hier van vindt. Mail ons je bevindingen of opmerking en suggesties: info@DeProeftafel.nl.