Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Piemonte, land van wijnen en truffels

2015-04-04

Op de Werelderfgoedlijst ....

Op de Werelderfgoedlijst staan inmiddels meer dan 1000 bijzondere gebouwen, locaties of streken. In Nederland bijvoorbeeld Schokland, het Rietveldhuis, de Waddenzee en de Beemsterpolder. Ook staan er diverse wijnregio's op deze lijst. Daaronder de Piemonte in noordwest-Italië.

historisch wijngebied

Het wijngaardlandschap van Piemonte bestaat uit vijf verschillende wijngebieden. Het kasteel Grinzano-Cavour, een symbolische naam in zowel de ontwikkeling van wijngaarden als de Italiaanse geschiedenis, is het schitterende centrum. De wijngaarden liggen in het zuidelijke deel van Piemonte, grofweg tussen de Po in het noorden en de Ligurische Alpen in het zuiden. Al eeuwenlang wordt hier wijn gemaakt en verkocht. Als bewijs hiervoor dienen onder andere wijnpollen uit de 5e eeuw v.Chr. De Piemontese Kelten dreven handel met de Etrusken. In het plaatselijk dialect gebruikt men nog steeds Etruskische en Keltische woorden, vooral wijngerelateerd. In de tijden van het Romeinse Rijk prees Plinius de Oudere de regio Piemonte als een van de gunstigste voor wijnbouw in het oude Italië en Strabo noemt de (wijn)vaten uit dit gebied.

Land van vele druiven

Wijnliefhebbers kunnen nog steeds hun hart ophalen in dit schitterende gebied. De heuvels rond plaatsen als Alba, Barolo en Casale Monferato zijn bezaaid met wijnstokken, maar ook hazelaars (niet voor niets dat hier Nutella ontwikkeld is). Het is een relatief compact gebied, nog steeds niet erg toeristisch. En waarschijnlijk nergens staan er zo veel verschillende druivensoorten aangeplant. Om er een paar te noemen: nebbiolo, barbera, dolcetto, muscat, freisa, grignolino, brachetto, (roero) arneis, cortese, ruchè, favorita, bonarda, nascetta, erbaluce en meer.

Truffels

Ook culinair is Piemonte een aantrekkelijk gebied. De witte truffels uit de Roero zijn wereldberoemd en bijkans onbetaalbaar. En het zal misschien niet toevallig zijn dat Slow Food hier haar internationale hoofdkwartier heeft. Ga de kleine plaatsjes in, zoek een restaurant in bv. een agroturismo, laat lekkere lokale wijnen op de tafel en voel je als god in Italië.

Hier vind je meer over de motivering om Piemonte op te nemen in de Werelderfgoedlijst.