Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Asperges

2015-04-11

welke wijn is fijn?

Het aspergeseizoen is nabij. Officiëel is 8 april het begin van het seizoen. maar mijn vaste boer in De Bilt heeft ze nog net niet. Dat geeft nog even tijd om na te denken wat je bij een aspergegerecht kan schenken.

Elzasser wijnen

Al jarenlang beweren de promotors van Elzasser wijnen dat hun witte wijnen er het allerbest bij passen. Het is natuurlijk pure marketing en beeldvorming, maar ze hebben ook niet ongelijk. Gekookte asperges kunnen een klein zoetje in de smaak hebben. Veel wijn uit de Elzas, zoals deze droge Riesling, heeft dat ook, dus kunnen ze elkaar complementeren.

Anderzijds hebben witte asperges ook wel iets bitters, dan zou je ineens aan heel andere wijn kunnen denken. Wat te denken van een Vino de la Tierra Cumbre del Guadalfeo uit het Spaanse Andalusië? De gebruikte druivensoort, de vrij zeldzame vieariego, heeft ook een vrij uitgesproken bittertje. Het is geen allemansvriendje, maar toch het onderzoeken waard.

Overige ingrediënten

Asperges eet je eigenlijk nooit alleen, maar altijd met iets erbij. Vlaamse of Nederlandse asperges, de traditionele variant met eieren, gesmolten boter en ham, vragen meer om een witte wijn met een zoetje of iets kruidigs, zoals een grüner veltliner. Doe je er daarentegen gebakken zalm bij dan kun je zelfs denken aan een droge, krachtige rosé, zoals een Garda Classico Chiaretto op basis van sangiovese, barbera, groppello en marzemino. Een salade met pesto vraagt meer om een wat vollere witte wijn, een vinaigrette juist meer om een strakkere wijn, zoals deze droge Tokaj Furmint.

Smaakprofiel

Laat de keuze van de wijn in de eerste plaats afhangen van wat je lekker vindt! Er is namelijk geen eenduidig antwoord. Maar je kunt wel beredeneren wat waarschijnlijk goed bij het gerecht past wat je maakt.
Ga na of er duidelijke zuren in zitten, of er zoete tonen zijn (denk aan ingekookte room) en of de begeleidende ingrediënten (vis, paddestoelen, ham, wtc.) een vette, filmende of kruidige smaak hebben. Zoek er een wijn bij met een vergelijkbaar smaakprofiel en je bent goed op dreef. Durf vooral te proberen. En smaakt het niet helemaal? Probeer dan de volgende keer iets anders, Daar leer je ook weer van.

Eet smakelijk!