Door omstandigheden is de webshop (tijdelijk) niet online. Verder informatie via info@deproeftafel.nl

Mousserende wijn

2015-04-18

Feiten en fabels

Er zijn veel misverstanden over mousserende wijn. Niet alleen bij wijndrinkers, ook in de horeca, waar ze eigenlijk beter zouden moeten weten. Sommigen noemen elke wijn met bubbels champagne. En dat is om te beginnen al de grootste fabel.

de verschillen tussen de mousserende wijnen

Er zijn 5 verschillende manieren om mousserende wijn te maken.

  1. koolzuur toegevoegd: men neme wijn, spuiten daar koolzuur in en voilà. Canei wordt bijvoorbeeld zo gemaakt. Populair gezegd: de cola-methode
  2. vergisting voortijdig stoppen door klaring of koeling: omdat het proces onderbroken wordt, blijft er koolzuur achter in de wijn. Denk bijvoorbeeld aan Moscato d'Asti
  3. methode charmat: de wijn wordt vergist, waarna er opnieuw suiker of most en gist aan wordt toegevoegd. Eventueel wordt er een assemblage gemaakt van diverse wijnen. De tweede vergisting vindt onder druk plaats in tanks. De wijn wordt gekoeld, geklaard en met nog wat extra dosage onder druk gebotteld.
  4. transfermethode: wijn wordt vergist en geassembleerd en met liquer de tirage (suiker of most) en gist opnieuw gebotteld. Na de tweede gisting sur lieworden de wijnen onder druk in een tank gebracht. Daar wordt de wijn gefilterd en gebotteld in de uiteindelijke fles
  5. méthode traditionelle: de manier waarop o.a. Champagne gemaakt wordt. De wijnen worden vergist, jaargangen worden eventueel gemengd en na toevoeging van liquer de tirage worden ze gebotteld onder een kroonkurk. Tijdens de 2e gisting op fles worden de wijn in rekken (pupitres) langzaam gekanteld en gedraaid. De aanwezige gist, waarop de wijn rijpt, zakt langzaam naar de hals van de fles. Als de wijn gereed is wordt de tijdelijke kurk verwijderd, de gistprop wordt eruit gehaald en met een klein beetje extra zoet gaat de definitieve kurk erop.

méthode traditionelle

Het moge duidelijk zijn dat de laatste productiewijze het langst duurt, de betere wijnen oplevert en dat deze wijnen nooit heel goedkoop kunnen zijn. Deze manier van wijn maken is waarschijnlijk ontstaan in het zuiden van Frankrijk, maar door de Champenois verfijnd en verbeterd tot de huidige productiewijze. Vroeger heette deze methode dan ook méthode champenoise. Maar daar hebben ze in de Champagne een stokje voor gestoken. Alleen mousserende wijnen uit de Champagne gemaakt volgens de méthode traditionelle mogen de benaming champagne voeren.

andere benamingen

Echter niet alleen in de Champagne worden wijnen gemaakt op deze wijze. In vele landen en streken worden mousserende wijnen op de traditionele wijze gemaakt. En vaak zijn ze een betaalbaar alternatief voor champagne. Kijk in Duitsland uit naar Winzersekt (in tegenstelling tot gewone sekt, die wordt gemaakt volgens methode 2 of 3), in Frankrijk naar crémant of clairette, Spaanse cava (mits vermeld métode tradicional) of naar Italiaanse metodo classica. Zuid-Afrika noemt het vonkelwijn.

kaf en koren

Helaas wordt er vaak mousserende wijn verkocht in de horeca onder de naam champagne, terwijl hij dat niet is. Krijg je een wijn volgens de traditionele methode, dan is het in ieder geval nog een kwaliteitsproduct. Maar soms word je ook afgescheept met prosecco of een prosecco-achtige wijn. Dat hoeft geen slechte wijn te zijn, maar in feite word je wel belazerd.

drink meer bubbels

Veel klanten zeggen dat ze niet van bubbels houden. Maar laat je niet afschrikken, als je eens een keer een slechte ervaring hebt gehad met goedkope zure champagne na het verorberen van teveel oliebollen. Dat is niet representatief voor de fijne ervaring van een goed glas mousserende wijn.
Veel mousserende wijnen zijn culinair goed inzetbaar, onze Winzersekt van gewürztraminer past bijvoorbeeld uitstekend bij een licht voorgerecht van bv. vis of kip. Een Moscato d'Asti is lekker bij appeltaart en een rode brachetto uit Piemonte is heerlijk bij rood zomerfruit.

Wacht niet tot 1 januari 00.00u om eens een fles bubbels open te trekken. Er zijn zo veel leuke momenten te verzinnen die nog leuker worden met een glas met sprankelende wijn voor je neus. Geniet, maar wel met mate uiteraard.