Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Bijzondere wijnmomenten 2

2015-05-09

Pauillac 1934 Chateau Mouton d’Armailhacq

Rond de eeuwwisseling had een Hilversums veilinghuis een complete wijnkelder aangeboden gekregen. En deze enorme collectie kwam vlak voor de kerst op een speciale veiling onder de hamer. Van te voren had ik de catalogus aangevraagd, want uiteraard was ik nieuwsgierig naar het gebodene.

bordeaux

Enigszins tot mijn teleurstelling bleek op een paar flessen na uitsluitend bordeaux aangeboden te worden. Het is misschien vloeken in de kerk, maar ik ben niet zo'n bordeauxliefhebber. Desalniettemin was ik wel gefascineerd en met bijpassende gidsen en wijnboeken heb ik de catalogus doorgevlooid. Er zaten ook bijzondere dingen tussen, niet zozeer grote namen, maar wel oude wijnen. Zo waren er diverse lots van wijnen uit 1934. Dat was volgens de boeken een goed jaar geweest. En de geschatte veilingprijzen leken alleszins redelijk.

wijnveiling

Op een zondagmiddag zaten we in de veilingzaal. Alleen al omdat het leuk is om een veiling mee te maken. Maar toch ook om te kijken of we misschien zo'n lot uit 1934 te pakken zouden kunnen krijgen voor een schappelijk bedrag. Tenslotte kom je zo'n oude wijn niet elke dag tegen.
Er waren, zoals gezegd, diverse lots. Steeds 3 flessen uit het jaar 1934, geschatte veilingprijs €90 (exclusief commissie). De eerste vielen me steeds te duur uit. Maar uiteindelijk wisten we er een te scoren voor €120, €40 per fles. Voor een wijn van 70 jaar oud! Geen koopje, maar ook niet duur. Zeker in vergelijking met de huidige prijzen. En, hé, hoe vaak krijg je deze kans.
Het etiket was nogal beschadigd. Met veel moeite hebben we uiteindelijk met behulp van handboeken kunnen achterhalen dat het vermoedelijk om een Chateau Mouton d’Armailhacq uit de Pauillac ging. De omschrijving in de catalogus vermeldde een ander château met Mouton in de naam.

en?

Diezelfde kerst hebben we de eerste fles opengemaakt samen met een wijnvriend, ook niet zo'n bordeauxliefhebber. Uiteraard waren we reuze benieuwd. Oeps, de kurk kwam er wel erg makkelijk uit. En hij was ook niet zo heel erg lang. Helemaal doordrenkt en uiteenvallend. Ruiken... vooralsnog zag het er goed uit.
Decanteren of niet decanteren? Altijd lastig met oude wijn, hij kan helemaal opbloeien of juist 'uit elkaar vallen'. Toch maar wel gedaan, er bleef enorm veel depot achter. Maar nog steeds geen negatieve signalen over de kwaliteit.
Dan maar inschenken en proeven...

..........

De wijn was prima! Heerlijk fris, fruitig. nog helder van kleur, nauwelijks verkleurd. Een wonderbaarlijke ervaring, een wijn die bijna 20 jaar ouder was dan we zelf waren. Hij stond als een huis en we genoten met volle teugen.
Als experiment hadden de vrienden ook drie soorten biefstukjes bereid: rund, hert en struisvogel. We moesten dus wel proberen wat de beste combinatie was. De struisvogel was te zoetig bij de wijn, het hert iets te ijzerig, dus uiteindelijk bleek het rund er het beste bij te passen. Het werd nog een leuke avond.

een jaar later

En de overige twee flessen? Die verdwenen in het keldertje onder ons huis tot december het jaar erop. We hadden een bevriende chefkok en zijn vrouw uitgenodigd om na de kerst de volgende fles samen te proberen.
Vol goede moed hadden we hem klaar gezet om te acclimatiseren. De mooiste glazen al vast klaar gezet. De kurk eraf en .....
Helaas, hij was geoxideerd. Niet getreurd, we hadden nog een derde fles ......
Helaas, hij was ook geoxideerd. Jammer, maar het kan natuurlijk gebeuren. Helaas bleek de door de chef meegebrachte Californische zinfandel ook niet goed te zijn. Uiteindelijk maar genoten van een iets te koude Langhe nebbiolo rechtstreeks uit de kelder. Werd thet toch nog een leuke avond.

goede herinnering

De bijzondere ervaring van die eerste fles wijn is me altijd bij gebleven. Het was die aanschafprijs meer dan waard. Een bijzonder wijnmoment om te koesteren.