Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

'Ik ben geen wijnkenner hoor'

2015-09-12

Maar is dat wel nodig?

Iedere wijnverkoper zal het wel meemaken, de klant die zegt 'ik ben geen wijnkenner hoor'. De vraag is of je een wijnkenner moet zijn om van wijn te kunnen genieten. Ik durf te beweren dat dat niet nodig is. Er zijn mensen die grenzeloos tevreden zijn over de 'jp chenet met de blauwe dop'. Toch is deze instelling wel leerzaam. Deze mensen hebben namelijk iets onthouden over de wijn die ze lekker vinden. Het merk (jp chenet) en de specifieke wijn (in dit geval geassocieerd met de 'blauwe dop'). Het is een kleine stap, maar wel een stapje op weg naar wijnkennis.

het begin van wijnkennis

Het is evident dat elk persoon zijn eigen voorkeuren heeft op wijngebied. Gelukkig maar, anders zou het wijnvak een nog grotere eenheidsworst zijn. Die voorkeur kan al beginnen bij voor de hand liggende criteria als de kleur (wit, rood en\of rosé) en smaak (van (heel) zoet tot strakdroog). Het volgende niveau is toch al weer een stuk subtieler. Landen en regio's kennen vaak een specifiek smaakprofiel. Dat kan aan de druiven, liggen, het klimaat, de bodem en de manier van wijn maken.

dat is lekker...

Mijn motto is 'wat de boer niet kent, dat probeert hij juist'. Een nieuwe wijn, andere druif, andere regio? Altijd proberen! Proeverijen of wijncursussen zijn daarvoor goede mogelijkheden. En dan zul je ongetwijfeld wijnen van allerlei pluimage tegenkomen. Waarbij je spontaan 'jakkes' denkt, of 'mwah, kan er mee door'. Of, 'mm, dat is best lekker tot en met 'wauw, dat is mooi'.

wijnkenner 1.0

Bedenk dat elke wijnervaring, positief én negatief, waardevol is. Je leert er in beide gevallen iets van, namelijk waar jouw voorkeuren kunnen liggen. Probeer te benoemen waarom je bepaalde wijnen niet lekker vindt en andere juist wel. Zie je dan overeenkomsten? Vind je Italiaanse wijnen over het algemeen niet lekker of juist wel, of merk je dat een wijn met pinot noir of sauvignon je vaak wel bevalt? Als je dit soort wetenswaardigheden onthoudt en koppelt aan datgene waar jouw smaakvoorkeuren liggen, ontwikkel je als vanzelfsprekend een zekere basiskennis.

wijnkenner 2.0

Naarmate je bewuster omgaat met deze kennis, is de kans groot dat je je smaak ontwikkelt. Denk aan je kindertijd, velen van ons lustten geen spruitjes of andijvie, maar naarmate je ouder werd kon je deze wat ingewikkelder smaken misschien uiteindelijk wel waarderen. Vrijwel iedereen die voor het eerst bier proeft, vind het niet lekker. Maar gelukkig voor de vele brouwers, leren heel veel mensen toch de smaak van bier waarderen.
Zo ook met wijn, de kans is groot dat je begonnen met toegankelijke, wat zoete (witte) wijn, het spreekwoordelijke moezeltje. Naarmate je meer proeft en vooral als je er voor open staat, ga je toch op zoek naar wat meer uitdaging. Je probeert drogere wijnen, wijnen met houtlagering, vanuit alle hoeken van de aarde. Ja, en sommige wijnen geven niet meteen hun geheim prijs, daar moet je over nadenken. Die kun je niet achteloos op een terrasje wegklokken.

geniet!

Geniet je meer van wijn, als je er meer van af weet? Grote kans van wel.
Moet je een wijnkenner zijn om van wijn te kunnen genieten? Nee!
Maar 'genieten' is hier het belangrijkste woord. Een wijn is lekker, omdat jij hem lekker vindt! Niet meer en niet minder. Dan kun je van zo'n wijn genieten. En als je dan een beetje onthoudt wat je lekker vindt, heb je je eerste stappen gezet op de weg naar wijnkennis.

Geniet, maar drink met mate. Maar het moet wel lekker zijn!