Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

'Wat vind je nu de lekkerste wijn?

2015-10-24

de meest gestelde vraag aan een wijnhandelaar

Sommige vragen komen regelmatig terug in het dagelijkse bestaan van een wijnhandelaar, maar de meest gestelde is toch: wat vind jij nou de lekkerste wijn? Helaas moet ik het antwoord schuldig blijven.

wijn is beleving, emotie

Eten en drinken vind ik weg belangrijk, het is niet alleen 'voeding', maar vooral ook beleving. Mee bewegen met de seizoenen, smaken van andere culturen ontdekken, er samen van genieten, altijd in beweging, tsjokvol emotie. Je stemming bepaalt dan ook in hoge mate, waar je op dat moment zin in hebt.

Voor wijn geldt dat ook. Hoe je je voelt, wat je eet, wie er mee eet, dit heeft allemaal invloed op mijn wijnkeuze. Is het na een werkdag even uitpuffen op de bank? Dan valt de keuze al snel op een makkelijke, niet al te ingewikkelde wijn. Denk daarbij aan onze huiswijn Vino de España. Heb je in het weekend zin in uitgebreider koken? Dan zoek je daar uiteraard een leuke wijn bij, meestal in de prijsklasse tussen de €8 en €12. Dat zijn net iets gecompliceerder wijnen, iets smaakvoller. Maar of het dan wit, rood, rosé of mousserend wordt? Dat hangt van mijn stemming af, het seizoen en uiteraard hetgene dat je kookt.

Soms pak je uit, je nodigt vrienden uit die ook van lekker eten houden en die een goed glas weten te waarderen. Dan begin ik met een lekkere mousserende wijn vooraf en ga door met een nog iets duurdere wijn vanaf zo €15. Bij meer dan 2 gasten is het ook leuk om een magnum te openen. Dat geeft altijd een bijzonder gevoel.

de lekkerste wijn

Dé lekkerste wijn bestaat voor mij dus niet. Omdat de keuze altijd afhankelijk is van je stemming (moe, blij, bedroefd, tevreden), het weer en het seizoen. Bovendien ben ik altijd nieuwsgierig, als het op eten en drinken aan komt. Het blijft me altijd verbazen, als bezoekers in restaurants achteloos om bijvoorbeeld een sauvignon vragen. Geef mij eerst maar de wijnkaart en het menu. Lekker neuzen, kijken of er spannende dingen tussen staan.

Heb ik dan geen voorkeuren? Zeker wel. Kijk maar naar ons assortiment, eigenlijk alleen maar Europese wijnen. Maar binnen dit veelzijdige continent zijn ook zo veel interessante pareltjes te vinden. Ik moet bekennen dat ik me wel moet inhouden om niet te veel Italiaanse wijnen op te nemen. Maar er is in dit uitgestrekte land zoveel verschillends te vinden, dat het moeilijk is om dat niet te doen. Het blijft mijn favoriete vakantieland.

namen en rugnummers

En als ik dan toch heel specifiek iets moet noemen, dan zijn het twee rode druivensoorten: pinot noir en nebbiolo. Twee heel karakteristieke oude druivensoorten, waar mooie, subtiele, gecompliceerde en bijzondere wijnen van gemaakt kunnen worden. Denk daarbij aan rode Bourgogne en Duitse Spätburgunder en aan Barolo of de wijnen uit de Valtellina in de Italiaanse Alpen. Voor wit heb ik geen duidelijke voorkeur, witte Bourgogne kan erg lekker zijn, een mooie Duitse Riesling, maar die springen er voor mij minder uit.

Maar dé lekkerste wijn? Dat is een goede wijn, gemaakt door een wijnmaker met passie, die zijn prijs waard is.