Bisschopswijn

2015-11-14

Lekker zelf gemaakt ...

Het is weer de tijd van het jaar voor bisschopswijn of glühwein. Sinterklaas, kerst, winter, een mooi moment om de koude botten te verwarmen met een heerlijk kruidige drank. Overal zie je kant-en-klare flessen staan, terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is om zelf te maken. En zeker zal het minder zoet zijn! De basis is een niet te dure, maar wel lekkere wijn. Als de wijn niet lekker is, wordt de glühwein dat ook niet. Onze suggesties zijn o.a. onze Vino de España, de Aude IGT 'Carignan' of de Dornfelder.

ingrediënten

+ 1 fles rode wijn + 1/2 fles water + 2 citroenen of 1 sinaasappel + ong. 8 kruidnagels (naar smaak) + ong. 100 gram suiker (naar smaak, eventueel honing) + pijpkaneel + foelie + naar keuze: gedroogde rozen-, hibiscus- of jasmijnblaadjes + naar keuze zwarte peperkorrels (naar smaak)

bereiding

1. Was de citroenen en sinaasappels af met warm water (er zit vaak een waslaagje op);
2. Prik de kruidnagels in de vruchten;
3. Breng het water met de vruchten tegen de kook aan en laat ongeveer 45 minuten trekken;
4. Voeg de pijpkaneel en de foelie toe en eventueel de bloemblaadjes en/of de peper;
5. Verwijder eventueel de vruchten en voeg de wijn toe. Suiker naar smaak. Het geheel verwarmen tot tegen de kook;
6. Voeg de vruchten, indien verwijderd weer toe, eventueel in schijfjes, dat staat feestelijker;
7. Warm serveren, delen met familie, vrienden of buren en laat het winterse feestgevoel door je lichaam stromen.

Veel plezier!!