Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

de hotspot van Frankrijk

2017-01-07

Vergeten druiven? Niet hier in de Sud-Ouest

Voor veel wijnliefhebbers is Frankrijk het archetypische wijnland. Nou valt daarover een hele andere discussie te voeren, maar in mijn eigen herwaarding van dit niet onbelangrijke wijnland, kom ik steeds meer leuke dingen tegen. Als je verder durft te kijken dan de grote namen (Bordeaux, Bourgogne, Champagne), de gevestigde klassiekers (Rhône, Loire, Elzas) of de bulk (Provence, Languedoc-Roussilon), dan zijn er in de diverse uithoeken hele spannende dingen te vinden.

tussen Bordeaux en Pyreneeën

De laatste tijd raak ik meer en meer geïntrigeerd door de Sud-Ouest, waar overigens Bordeaux ook onder valt. Maar meer naar het zuiden wordt het pas echt leuk, tenminste als je net als ik nieuwsgierig bent naar minder bekende druivensoorten. En naar mate ik me er meer in verdiep, hoe leuker dat het wordt.

Toen ik net van start ging, hadden we al een droge Jurançon in ons assortiment. Gros manseng en petit manseng zijn hier typerende witte druiven, vroeger in deze regio vooral gebruikt voor zoete wijnen of 'moelleux' wijnen. Interessante wijnen met een heel eigen smaak. Helaas lastig te verkopen, dus op dit moment even uit het assortiment.

malbec en tannat

Jaren geleden was ik al eens toevallig in de Cahors beland op een vakantie aldaar. Uiteraard wat flesjes mee genomen, direct realiserend dat een paar jaar in de kelder deze wijnen absoluut ten goede zouden komen. Deze 'vins noirs', zoals ze genoemd worden, zijn stevige kost. Cot is hier absoluut koning. Onbekend? Tegenwoordig is deze druif vooral bekend als malbec en dan uit Argentinië. Onvergelijkbare wijnen van dezelfde druif. Ikhoud er wel van, proberen? Hier vind je een toegankelijke variant.

Tannat maakt tegenwoordig naam in Chili, maar ook deze druif komt uit de Sud-Ouest. Madiran is daarbij de belangrijkste appelatie. Ook in de Franse versie kun je beter wat geduld hebben, voordat je de kurk er af trekt. Flesrijping helpt om de stevigste tannines milder te maken, maar dan heb je ook iets moois.

St.Mont

Recentelijk ontdekte ik de voor mij nog onbekende appelatie St. Mont. Hier blijken ze een enorme hoeveelheid druivensoorten te hebben naast de relatief recent aangeplante Bordeaux-varianten. Lang zijn deze soorten verwaarloosd, maar de lokale coöperatie Plaimont, een van de beste coöperaties van Frankrijk, is met een uitgebreid onderzoeksprogramma begonnen. Al vanaf de jaren '70 vroeger ze hun telers om oude wijngaarden niet zo maar te rooien. Dat loont, want hierdoor zijn veel bijzondere en oude variëteiten die optimaal zijn aanepast aan klimaat en bodem, bewaard gebleven. Een zo'n oude wijngaard, de Sarragachies, is zelfs sinds 2012 een nationaal monument. De ongeveer 20 soorten druiven in deze wijngaard zijn nooit op Amerikaanse onderstokken geënt. De oudste planten zijn zo'n 200 jaar oud! De meeste zijn rood en 7 ervan heeft men zelfs niet kunnen identificeren. Ze heten nu pédebernde 1 t/m 7. Er wordt nu druk met deze druiven geëxperimenteerd om te kijken wat ze kunnen betekenen.
Ook de in 1880 aangeplante wijngaard La Madeleine, dus na de phylloxera in dit geval, staat nog van alles aangeplant. Op dit moment hebben we een aantal wijnen uit St. Mont, variërend van makkelijke instappers tot serieuze alternatieven voor een goede Bordeaux. Via de uitgebreide zoekfunctie, kun je zoeken op appellatie (St. Mont).

coöperaties nemen het voortouw

Mijn recentste ontdekking is de Côtes de Marmandais. Ook hier speelt een coöperatie een belangrijke rol bij het behoud van een lokale druif, in dit geval de abouriou, oftewel de 'vroege'. Vroeger ruimschoots aangepland, later grotendeels vervangen door Bordeaux-varianten als merlot en cabernet sauvignon. Toen hij zo goed als verdwenen was vond druiventeler Numa Naugé een vergeten exemplaar tegen de muur van een oude kasteelruïne. Gelukkig voor ons besloot hij de druif weer te gaan vermeerderen. De coöperatie Cave du Marmandais zet zich nu volledig in om deze druif weer op de kaart te zetten. Sterker nog, het is hun mascotte. En er worden weer prima en betaalbare wijnen van gemaakt. Vorig jaar hebben we op wijnbeurzen contact gelegd met deze coöperatie en vanaf januari 2017 kunnen wij deze wijn nu door eigen import aanbieden aan de nieuwsgierige wijnliefhebber. 

tot slot

In de Sud-Ouest is nog veel meer te vinden, denk daarbij ook aan armagnac. Wie weet, kunnen we over enige tijd weer iets nieuws presenteren. Voorlopig valt er genoeg te ontdekken. Altijd nieuwsgierig blijven.