Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

de juiste temperatuur

2017-07-15

Op welke temperatuur komt je wijn het beste tot zijn recht? Een paar tips en hints...

De temperatuur waarop je je wijn schenkt is van grote invloed op smaak en geur van de wijn. De verschillende soorten en stijlen vragen allemaal om een andere temperatuur om het maximale uit je smaakbeleving te halen. Daarom hier wat grove richtlijnen.

- Geurstoffen in de wijn komen makkelijker los bij relatief hogere temperaturen, zo tussen de 16 ℃ en 18 ℃. Vanaf 20 ℃ begint ook de alcohol een beetje te verdampen, dat kan de beleving uit balans brengen.

- Hoe kouder de wijn, hoe minder geuren, alleen de allersterkste componenten ruik je nog bij rond de 8 ℃. Een goede oplossing voor wijnen van slechte kwaliteit, omdat bijna alle fouten hierdoor gemaskeerd worden.

- Hogere temperaturen maken je smaakvermogen gevoeliger voor zoete smaken. Daarom kan het verstandig zijn om zoete wijnen met weinig zuren goed te koelen om de wijn minder log te maken. Denk daarbij aan een temperatuur van pakweg 12 ℃. Het is sowieso verstandig zoete wijnen te koelen.

- Lagere temperaturen maken je smaak gevoeliger voor tannine's en bitters in rode wijnen. Dit soort wijnen kun je beter wat warmer drinken, zo rond de 18 ℃. Bij hogere temperaturen gaan ze dun smaken, bij koudere eerder astringent, maar voller.

- Slappere wijnen kunnen beter wat koeler gedronken worden, terugkoelen tot wel 10 ℃ kan goed werken.

- Temperatuur heeft ook grote invloed op mousserende wijnen. Hoe warmer de wijn, hoe uitbundiger de bubbels tevoorschijn komen. Daarom ook hier flink koelen, zeker bij eenvoudiger mousserende wijnen.

algemene temperatuurtips

- rode wijnen met tannine's: 15-18 ℃
- complexe droge witte wijnen: 12-16 ℃
- lichte en fruitige rode wijnen: 10-12 ℃
- eenvoudige droge witte wijnen: 10-12 ℃
- zoete, mousserende, slap wit en rosé: 6-10 ℃ (ook voor wijnen met afwijkende geur)

liever te koud

Dat de meeste rode wijnen gebaat zijn bij wat koeling is niet zo heel bekend. Dus eigenlijk elke wijn de koelkast in voor je hem drinkt. En als die wat te koud geworden is, is dat geen probleem. Je kan hem snel genoeg op temperatuur krijgen door de fles even te laten staan of door het glas in je handen op te warmen.

Te warm is veel vervelender, maar schroom niet in een restaurant te vragen naar de wijnkoeler, als je rode wijn te warm is. Het is me vaak genoeg overkomen, maar een goede restaurateur of sommelier zal je verzoek begrijpen. Zeker in de zomermaanden.

Geniet van je wijn.....