Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Biologisch logisch?

2015-02-07

Overpeinzingen

Is biologisch logisch? Op het eerste gezicht zou je volmondig ja zeggen, want wat is beter dan mens, dier en natuur niet aantasten met onnodige gifstoffen. Sinds 2013 heeft de EU een wettelijk kader voor biologische wijnen. Tot die tijd bestond er alleen wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dat hield in dat bij de teelt geen kunstmest gebruikt mocht worden en geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Om wijn biologisch te mogen noemen zijn er o.a. normen vastgelegd voor de hoeveelheid toegelaten sulfiet, die liggen lager dan bij reguliere wijn. Daarmee ontstond biologische wijn als officieel erkend product.

biologisch is natuurlijk?

Een biologische boer verzorgt zijn wijngaard dus met natuurlijke producten bij de bestrijding van ongedierte, meeldauw, rot en andere ongemakken. Ook worden steeds meer paarden en ezels ingezet in plaats van zware machines om de kwaliteit van de grond te waarborgen. Toch zit er volgens sommigen een addertje onder het gras. Het gebruik van Bordeauxse pap is namelijk nog steeds toegestaan. Bordeauxse pap is gemaakt van kopersulfaat, op basis van zware metalen dus. Dit middel dat de blauwe gloed veroorzaakt die je soms op wijnbladeren ziet is vrijwel het enige effectieve middel tegen meeldauw en sommige schimmels. Op grond hiervan wijzen sommigen het principe van biologische wijn af.

Regulier onnatuurlijk?

Het kost drie jaar om een wijngaard te certificeren. In die tijd maak je wel meer kosten, gaat je opbrengst misschien wat achteruit, maar kun je nog geen hogere prijs vragen voor je eindproduct. Ook de certificering zelf en de jaarlijkse registratie is een kostbaar traject. In Nederland gaat het om een vast bedrag per jaar ongeacht de omvang van je bedrijf. Dus Uniliver betaalt bij wijze van spreken net zo veel als die kleine biotuinder om de hoek. Bovendien, als je een heftige uitbraak van een lastige ziekte hebt, kun je geen reguliere behandeling toepassen, anders ben je je certificering kwijt. Mede daarom kiezen sommige producenten er voor om geen biologische certificering aan te vragen.

Een goede producent zal echter toch zijn wijngaard verzorgen volgens biologische beginselen, maar houdt wel de vrijheid op gepaste schaal in te grijpen, als er iets drastisch fout lijkt te gaan. Maar een goede verzorging van de wijngaard, optimale aandacht voor groei en rijping van de druif levert uiteindelijk de beste wijnen op. Dat weten kwaliteitsbewuste producenten ook. Dus die persen niet het maximale uit de plant met kunstmust, gebruiken feromonen, lokwespen en andere natuurlijke middelen om plagen te bestrijden, verzorgen de bodem optimaal, zodat de planten gezond blijven en creëren hiermee de omstandigheden om een mooie wijn te kunnen maken met zeer weinig kunstgrepen.

Biologisch is altijd lekkerder?

Daar kan ik kort over zijn: nee! Een nieuw (biologisch) druivenras met onaangename bijsmaak, een slechte producent, verkeerde weersomstandigheden, gebruik van onrijpe druiven, massaproductie...  Er zijn veel redenen aan te voeren, waarom een biologische wijn niet lekker hoeft te zijn. Veel redenen gelden overigens net zo goed voor wijnen uit de reguliere landbouw. Een wijn is goed, wanneer hij met aandacht gemaakt is: waarbij de producent optimale zorg in de wijngaard heeft geleverd, alleen de beste druiven op het juiste moment heeft geplukt en met de juiste keuzes en middelen de vergisting en rijping optimaal begeleid heeft. Dan is de kans groot dat de wijn goed is. En of die lekker is? Dat blijft een persoonlijke keuze, want over eigen smaak valt niet te twisten.