Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Cave du Marmandais

110 Wijnboeren verenigd in de Cave du Marmandais zijn de trotse ambassadeurs van hun regio in de Franse sud-ouest. Gastvrijheid, festiviteiten en gastronomie zijn sleutelwoorden. Het zangerige accent is het handelsmerk dat het karakter van de mensen en de wijnen van dit terroir weerspiegelt.

De wijngaarden van de Côtes de Marmandais liggen op enkele kilometers van de stad Marmande. Beide oevers van de hier stromende Garonne behoren tot de appellatie: de terre de Guyenne op de rechterover en de Terre de Gascogne op de linkeroever. De unieke smaak en kwaliteit van de wijnen ontstaat door de uiteenlopende terroirs op deze beide oevers.

de coöperatie

In 2003 fuseerden de Cave de Beaupuy (rechter oever, opgericht in 1957) en de Cave de Cocumont (linker oever, opgericht in 1956) tot de Cave du Marmandais. Al sinds de Gallo-Romeinse tijd stonden er in deze regio druiven. De Bordelais kochten in de middeleeuwen veel van de wijn op om aan de buitenlandse vraag te voldoen. De schepen voeren af en aan in de havens van Marmande, Couthure sur Garonne en La Réole. De eerste bestemming was Bordeaux en vervolgens Engeland. Het wijngaardareaal werd aanzienlijk uitgebreid in de 18e en 19e eeuw, maar won pas echt aan belang in de 20e eeuw. Na de druifluis werd in eerste instantie ingezet op traditionele Bordeauxdruiven als merlot en cabernet, maar intussen is de lokale abouriou het paradepaardje én de mascotte van de coöperatie geworden. In 1990 werd de A.O.C. Côtes de Marmandais toegekend, dankzij de inspanningen van de gezamenlijke wijnmakers.

abouriou

De telers van de coöperatie verbouwen diverse bordelais-druiven, wij hebben echter gekozen voor hun wijn op basis van abouriou, een druif die eigenlijk alleen in deze regio in de sud ouest voorkomt. Midden 19e eeuw was hij zo goed als verdwenen, een lokale boer vond toevallig een exemplaar op de muur van een oude kasteelruïne. In 1882 werd hij opnieuw gepresenteerd en sindsdien wordt hij weer op kleine schaal aangeplant, op dit moment zo’n 338 ha. Het is een vroeg rijpende druif met vrij veel tannines en niet al te veel zuren.  Het is een vrij kruidige druif die diep gekleurde wijnen oplevert.

cavedumarmandais.jpg