Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

Torre Fornello

Enrico Sgorbatie wijnmakerAzienda Agricola Torre Fornello di Enrico Sgorbati ligt in het piepkleine dorpje Ziano in het uiterste noordwesten van Emilia Romagna in de punt tussen Ligurië, Piemonte en Lombardije.. Enrico Sgorbati is binnen de Colli Piacentino de grootste producent en hij koestert zijn bijzondere druivensoorten als ortrugo en malvasia di candia aromatica. Verder heeft hij barbera, croatina (bonarda), pinot gris, marsanne (meegebracht door Napoleon III !), sauvignon, pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon en syrah. Alle wijnen worden met zeer weinig sulfiet op de fles gebracht.


 

 

 

 

Historie

Torre FornelloEen historisch document uit 1010 vermeldt de schenking van een stuk land van Fornello aan een adellijke dame uit Piacenza. De schenker was ‘Diacono Gerardo’, een naam waar een van de wijnen naar verwijst. De eerste bebouwing ontstond rond 1200. In de wijngaarden zijn nog restanten te vinden van de oven (fornello) waarin kalksteen uit het nabijgelegen Calcinara werd verwerkt.

De toren van het huidige wijngoed werd in 1400 gebouwd, daarmee ontstond tevens de naam Torre Fornello. In de 17e eeuw wordt het goed gekocht door graaf Zanardi Landi. De hoofdwoning, stallen, schuur, kerk, wijnkelder en botanische tuin worden gebouwd en vormen het goed hiermee tot een landhuis. De adellijke familie verbleef hier in de zomermaanden tijdens de oogsttijd. In 1862 laat de weduwe gravin Luigia Douglas Scotti het landgoed aan haar dochter achter op voorwaarde dat het eigendom nooit uiteen zou vallen.

Het wijngoed

In 1982 neemt de familie Sgorbati het landgoed over. Zij verbouwen al jaren druiven in deze omgeving.  In 1992 zet Enrico Sgorbati, de huidige eigenaar, de activiteiten van zijn grootvader en vader over. In eerste instantie verkoopt hij zijn druiven aan de coöperatie maar in 1986 begint een nieuw tijdperk. De gebouwen worden volledig gerestaureerd en een moderne wijnkelder worden aangelegd. Voortaan worden de druiven in eigen beheer verwerkt. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de wijngaarden. Dit alles heeft geresulteerd in een boeiend gamma van kwaliteitswijnen. Traditie en innovatie, passie, kunst en cultuur gaan daarbij hand in hand.

torrefornello1