Welkom! Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nee, ik ben minderjarig Ja, ik ben 18+

pulled makreel

2016-02-27

salade van pulled makreel

Pulled pork, pulled chicken, overal duikt dit gerecht plotseling op. Maar waarom niet gemaakt van gestoomde of gerookte makreel? Het is een superlekkere vis, gezond vanwege mooie vetten en nog eens erg betaalbaar ook. Op naar de goede visboer voor 1 of 2 makrelen en op de terugweg een lekkere fles passende wijn halen....

ingrediënten

  • 1 gerookte of gestoomde makreel (per 2 personen)
  • 1 appel (per 2 personen)
  • sjalotje(s)
  • kappertjes
  • olie, azijn, mayonaise
  • peper, zout
  • groene kruiden naar keuze (bv. dille of dragon)
  • sla naar keuze
  • (geroosterd) brood o.i.d.

bereiding

• Verwijder vel van de makreel en haal de filets van de ruggegraat, let op losse graatjes. Trek (pull) het visvlees met vorken tot vlokken.

• Schil de appel en snij in blokjes.

• Snipper de sjalot mooi klein

• Maak een vinaigrette of saus van olie, azijn, citroenmayonaise, peper, zout, de sjalot, eventueel snufje paprika, cayenne of een andere smaakmakers) met de fijngehakte groene kruiden.

• Meng de pulled makreel met de stukjes appel een lepel kappertjes naar smaak.

• Voeg de vinaigrette toe en schep het geheel om. Iets te droog? Voeg nog wat olie en azijn toe, eventueel wat citroensap om het fris te houden

• Drapeer een schotel of bord met diverse sla, plaats daarop de pulled makreel m.b.v. bijvoorbeeld een dessertkommetje of voedselring, zodat het er een beetje leuk uitziet. Eventueel nog wat kappertjes bovenop.

• Serveren met lekker (geroosterd) brood.

wijntip

Deze salade smaakt vol door de vettige vis, de olie en de mayonaise en tegelijkertijd fris door appel, azijn, kappertjes en citroensap. Vol wit is de voor de hand liggende keuze, denk aan een houtgelagerde Feteasca Regala uit Roemenië of een houtgelagerde Somomtana van witte grenache. Als je liever rood wil, dan zou ik opteren voor frisse variant, zonder tannine en zonder houtlagering. zoals een Valdeorras Mencia of een Hongaarse blaufränkisch (kékfrankos) uit Sópron. Misschien is zelfs een dessertwijn te overwegen.... mits die voldoende zuren heeft.